tiistai 16. elokuuta 2011

Nauravat valkosolut?

Termi "nauravat valkosolut" lähti joskus ajat sitten vastauksestani, kun kaveri varoitti olevansa kipeä, ja minä totesin, että minun valkosoluni nauravat hänen pöpöilleen.

Viimeisin oppimani terveyden osa-alue on, että kyse ei itseasiassa olekaan aina kehon torjuntajärjestelmistä vaan bakteerien kasvualustan laadusta. On (ainakin minun mielestäni) yleisesti tiedossa, että pelkät pöpöt eivät aiheuta tautia. Siitähän koko termi "vilustuminen" kai tulee: jokin muu, esim. kylmä, antaa viruksille mahdollisuuden jyllätä kropassa, kun kehon vastustuskyky hetkellisesti laskee. Mutta tämäkin on vain osatotuus.


Jokainen varmaan tuntee ihmisiä, jotka ovat usein kipeinä. Kaikki tuntevat myös ihmisiä, jotka eivät ole juuri koskaan kipeinä. Osa molempien osajoukkojen tyypeistä urheilee paljon, ja molemmissa ryhmissä on myös ihmisiä, jotka eivät juuri urheile. Kyse ei voi olla siis vain peruskunnosta, jota moni (esim. minä) on usein käyttänyt perusteluna. Eikä olekaan. Osittain homma riippuu myös siitä, kuinka hyvä pöpöillä on kropassamme olla.

Kuten taas kaikki varmaan tietävät, bakteereilla, noilla pikku mölliäisillä, on tärkeä tehtävä. Ne hajottavat kuolleet organismit uudelleen käytettäväksi materiaksi. Elimistömme uusiutuu koko ajan. Kuolleet solut hajoavat ja siirtyvät imujärjestelmän vieminä pois elimistöstä. Kaikki Olipa kerran elämää lapsena katsoneet tai joskus bilsan tunnilla hereillä olleet tietävät myös tämän. Jos kuitenkin soluja kuolee paljon, tarvitaan paljon niiden hajoittajiakin - eli bakteereita. Siispä, jos myrkytät kroppaasi eli tapat solujasi, on kropassasi luultavasti myös paljon bekteereita, jotka aiheuttavat toimiessaan oireita eli myrkytystilan. Eli vaikka influenssa onkin virusperäinen tauti, ei jokainen "flunssa" välttämättä ole. Myrkytysoireita voivat olla esimerkiksi väsymys, nivelkivut, oksentelu, ripuli, hikoilu, kuume ja päänsärky. Kuulostaako tutulta?


Flunssa-aalto iskee yleensä tammikuussa. Itsekin olen aina olettanut, että homma on virusperäistä, enkä sen kummemmin ole miettinyt, miksi virukset hyökkäävät kaikella voimalla yhtä aikaa ja juuri tammikuussa. Kuitenkin kuukautta aikaisemmin on alkanut pikkujoulukausi, jolloin ihmiset viettävät gomorran bileitä; vetävät naamariin viinaa ja mässyjä minkä kerkiävät. Lautasella on niin paljon kinkkua ja muuta eläinperäistä, että kasviksille tuskin jää tilaa - ja sekin vähä tila menee uunissa kypytetyille laatikoille, joiden ravintoarvo ei liene järin suuri.


Samaan aikaan stressataan joululahjoista ja anopista, jota on pakko mennä moikkaamaan joulun pyhinä. Duuniprojektikin olisi kiva saada sopivaan tilaan ennen pyhiä ja lomia. Samalla, kun keho käy ylikierroksilla ja tarvitsisi laadukasta energiaa ja ravinteita, moni sortuu syömään nopeita valmisruokia ja lohduttamaan itseään herkuilla. Ja tällä toiminnalla me kasaamme lisää paskaa kehoomme ja myrkytämme itsemme juuri sillä hetkellä, kun kehomme tarvitsisi hyvää ja laadukasta energiaa sekä vitamiineja selvitäkseen stressitilasta. Onko enää ihme, että sairastumme?


PT:ni käytti asiasta hyvää allegoriaa: Jos viet roskat autotalliin etkä siivoa niitä pois, sinne alkaa kerääntyä rottia. Tämän jälkeen sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Tappaa rottia loukuilla ja myrkyillä, tai siivota roskat. Kumman valitset? Vaikka tappaisit rottia, ne tulevat aina takaisin – niin kauan kunnes puutut syyhyn ja siivoat autotallisi. Pidätkö sinä oman autotallisi eli kehosi puhtaana, vai joudutko myrkyttämään sitä kerran pari vuodessa kemiallisilla tuotteilla?


Miten sitten voi taistella myrkytystiloja vastaan? Ruuan pitää olla prosessoimatonta ja tuoreista raaka-aineista tehtyä. Vihreän, eli kasvisten ja vihannesten syömisestä saat vitamiineja, ja lisäksi ne emäksisöivät kroppaasi, mikä taas auttaa ravinteita imeytymään (tämä on osa pH-diettiä, johon palaan myöhemmin). Kun vähennämme E-koodien, säilöntäaineiden, väriaineiden, arominvahventeiden, käsitellyn rasvan, prosessoitujen sokerien ja suolojen käyttöä, emme lisää enää kuona-aineita kehoossamme. Myös halvat lihat ovat pahasta, koska niissä on antibiootteja, hormoneita, myrkkyrehujäämiä yms. Kevyt liikunta aktivoi imujärjestelmää ja rentoutuminen taas aktivoi parasympaattista hermostoa, joka parantaa vastustuskykyä. Muista siis liikkua kohtuudella ja levätä tarpeeksi. Happi on bakteerien pahin vihollinen: ulkoilu on siis loistava ase niitä vastaan.

Tervettä syksyä ja iloisia valkosoluja kaikille! :)

Kuvat: We heart it

5 kommenttia:

  1. Se, miks flunssaepidemiat tulee talvella johtuu joidenkin mukaan siitä, että se virus syntyy kesällä aasiassa sadekauden aikaan jonka jälkeen viruksella kestää jonkin aikaa ennenkuin ne kulkee tänne suomeen asti.

    Lähde

    VastaaPoista
  2. Räkätautiflunssa onkin varmaan aina virusperäinen, mutta jokainen kuume ja "vatsaflunssa" ei välttis olekaan. Ja luultavasti tuota kroppaa saa myrkyttää ihan huolella pitkin vuotta ja viimeistellä sen jouluna, että alkaa tulla kunnon oireita.

    VastaaPoista
  3. Nyt vaikuttaa jo siltä, että on puurot ja vellit sekaisin.

    Influenssa syntyy Aasiassa, ja tulee suomeen "flunssakautena" juuri Klasun mainitseman sadekausisyklin mukaisesti. Vämä on niitä "A-viruksia" (Tai B. Tai C). Influenssat taitaa olla muuten aina alkujaan eläinperäisiä (Lintu! Sika! AAAAAAAAAAAAA), aina välillä vaan sattuu tulemaan mutaatio, joka tarttuu ihmiseenkin. Tarkempi tyyppi on se H5N1 tjsp.

    Sitten on nuhakuumeet ja räkätautiflunssat, jotka ovat kasa sekalaisia rhinoviruksia. Nämä ovat ihan ihmisviruksia, ja aiheuttavat "tavallista flunssaa". Bakteerien aiheuttamat "flunssat" taitaa olla harvinaisempia (vatsatautikin on yleensä norovirus).

    Mutta olipa kyseessä virus tai bakteeri, uskon kyllä, että elimistön kiusaaminen huonolla ruualla (tai jopa liiallisella urheilulla..) aiheuttaa vastustuskyvyn laskua ja siten edesauttaa sairastumista. Ja varmasti on hienovaraisempiakin tapoja saada itselleen kokonaisvaltaisesti huono olo kuin se perinteinen kuningas alkoholi :)

    Ah, besserwisseröinti pelastaa päivän!

    VastaaPoista
  4. Todetaanko kaikista virusperäisiksi julistetuista taudeista lääkärissä, että ne ovat virusperäisiä? Mä en siis tiedä, koska en ole vuosiin käynyt lääkärissä muuten kuin loukkaantumisten takia. :)

    Sinänsä voi olla, että hapan ja kuonainen keho on myös hyvä alusta viruksille temmeltää. Virukset ovat niin orvoja, että en osaa sanoa. Tästä pitääkin ottaa selvää...

    VastaaPoista
  5. Joo, luinpa lisää aiheesta. Tuo englanninkielen flu (influenssa) vs. common cold (flunssa) sekotti.

    Perusflunssan lisääntymisen syiksi talvella epäiltiin sitä, että ihmiset on enemmän sisätiloissa jolloin altistumisvaara on suurempi sun muita syitä. Suomessa en yhtään ihmettele, että tuo johtuisi ruokavaliostakin. Kesällä on helppo syödä hyviä (ja halpoja) tuoreita kasviksia paljon, mutta yritäppä samaa talvella. Kaikki on joko etelästä tai kasvihuoneesta.

    VastaaPoista